Skip to main content

27

MAR

20:00

HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu (13. sezona 2023, drugi koncert)Osnovni Podatki

27. marec 2023 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Vljudno vabljeni na drugi koncert 13. sezone 2023 koncertnega cikla
HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu

Ponedeljek, 27. marca 2023, ob 20.00, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana


ANGLEŠKI VIRGINALISTI

VIRTUOZNE FANTAZIJE, VARIACIJE IN PLESI

Spored: William Byrd, John Bull, Orlando Gibbons, Giles Farnaby

Pierre Hantaï, čembalo

V istem zgodovinskem obdobju in na istem kraju pogosto najdemo veliko izredno nadarjenih umetnikov, ki se odlikujejo na enakem področju. V drugi polovici 16. in začetku 17. stoletja je delovala vrsta skladateljev, ki jih zaradi številnih izjemnih skladb za glasbila s tipkami imenujemo »virginalisti«. Byrdove pavane in galiarde so v novejšem času primerjali po umetniški vrednosti z Beethovnovimi klavirskimi sonatami, Bullovo virtuoznost pa z Lisztovo.

Pierre Hantaï že tri desetletja velja za enega vodilnih čembalistov na svetu. Zelo mlad je začel sodelovati z osebnostmi, ki so oblikovale svet stare glasbe, kot so bratje Kuijken, Philippe Herreweghe in Jordi Savall. Širša publika ga je spoznala s posnetkom Goldbergovih variacij, s katerimi je odtlej nastopil več kakor stokrat po vsem svetu. Rad igra komorno glasbo s prijatelji, kot so Jordi Savall, njegova brata Marc in Jérôme Hantaï, violinistka Amandine Beyer, čembalisti Skip Sempé, Olivier Fortin in Aapo Häkkinen. Za svoje solistične zgoščenke je dobil nagrade, kot so Gramophone Award, Grand Prix du Disque, nagrada akademije Charles Cros in Diapason d’Or de l’année.

Prodaja vstopnic po 10 € (8 € za otroke, študente in upokojence) ob plačilu z gotovino na blagajni pred Atrijem ZRC eno uro pred koncertom

 

Več informacij:

spletna str.: http://hc.zrc-sazu.si
e-pošta: harmonia@antiqua.si, muz_inst@zrc-sazu.si
tel.: 041 557 912 (Tomaž Sevšek), (01) 47 06 219 (Klemen Grabnar)