12

FEB

20:00

DIETERICH BUXTEHUDE: Triosonate in duhovni koncerti

HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu


Osnovni Podatki

12. februar 2019 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator: Harmonia Antiqua Labacensis


Opis

Prvi koncert letošnje sezone je posvečen severnonemški glasbi s konca 17. stoletja s poudarkom na Dieterichu Buxtehudeju (ok. 1637–1707). Edini pomembnejši glasbeni publikaciji, ki ju je izdal za življenja, sta bili zbirki sonat za violino, violo da gamba in čembalo. Sonate so takrat povezovali s kompozicijskim slogom stylus phantasticus in Buxtehudejevi virtuozni in nepredvidljivi trii so še boljši primeri tega sloga kakor njegovi orgelski preludiji. Tudi vsi štirje duhovni koncerti na sporedu so izbrani glede na zasedbo z obligatno violino in violo da gamba. Poleg Buxtehudejevega prijatelja Theileja sta med avtorji danes skoraj neznani saški organist Samuel Ebart in visoko izobraženi Johann Philipp Förtsch, ki je bil več let kapelnik v Schleswigu in se je izkazal tudi kot operni skladatelj.

Ansambel musica cubicularis bo nastopil v štiričlanski zasedbi s svetovno znano argentinsko sopranistko Marío Cristino Kiehr. Slišali bomo tudi pomembno zgodovinsko glasbilo, violo da gamba leipziškega mojstra Johanna Christiana Hoffmanna (1683–1750), ki velja za enega vodilnih nemških goslarjev in je izdeloval instrumente tudi za Johanna Sebastiana Bacha.

Spored: Dieterich Buxtehude, Johann Theile, Johann Philipp Förtsch, Samuel Ebart

Ansambel musica cubicularis:
María Cristina Kiehr, sopran
Alice Julien-Laferrière, baročna violina
Domen Marinčič, viola da gamba
Tomaž Sevšek, čembalo, orgelski pozitiv

Ob 19.00 vabljeni na predkoncertni pogovor v Malo dvorano ZRC na Novem trgu 4 (2. nadstropje). Dr. Klemen Grabnar in mag. Domen Marinčič bosta predstavila skladatelje, ozadje nastanka skladb in njihove izvajalske posebnosti.

Več na: http://hc.zrc-sazu.si/.